Hoge bloeddruk verlagen

Hoe kun je je bloeddruk verlagen?

Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, verhoogt dit de kans op hart- en vaatziekten. Het is dus zeer belangrijk om een te hoge bloeddruk te verlagen. Een te hoge bloeddruk wordt niet snel opgemerkt, maar na verloop van tijd kun je onder andere last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Er zijn nog meer symptomen waaraan je een te hoge bloeddruk kunt herkennen, waaronder neusbloedingen. Daarom is het zo dat hoe lager je bloeddruk is, hoe beter. Heb jij last van een te hoge bloeddruk en en wil jij je bloeddruk verlagen? Lees dan onderstaande tips hoe je een bloeddruk kunt verlagen.

Pas je leefstijl aan om je bloeddruk te verlagen

De eerste stap die je moet zetten om je bloeddruk te verlagen, is door je leefstijl aan te passen. Een ongezonde leefstijl is sowieso niet goed voor je, of je nou een te hoge bloeddruk hebt of niet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je gezond eet, dus niet veel zout en vetten naar binnen krijgt. Daarnaast moet je voldoende bewegen om daarbij ook een aantal kilo’s kwijt te raken (als je overgewicht hebt). Spanningen en stress is zeer slecht voor het menselijk lichaam, dus leer hier beter mee om te gaan. En we weten natuurlijk allemaal dat roken slecht voor je is. Stop daarom met roken. En tot slot; probeer minder alcohol te drinken. Een glaasje per dag is oké, maar drink niet elke dag.  

Alternatieven naast medicijnen om je bloeddruk te verlagen

Dat een verhoogde bloeddruk niet zeldzaam is weten misschien niet veel mensen. Maar wist je dat ruim dertig procent van de Nederlanders tussen de dertig en zeventig jaar last hebben van een te hoge bloeddruk? Vaak worden medicijnen in combinatie met een aangepaste leefstijl voorgeschreven om je bloeddruk te verlagen, maar het is bewezen dat je met voeding een hoop kunt doen om te hoge bloeddruk te verlagen.    

  1. Groente en fruit; eet elke dag twee stuks fruit en minimaal 250 gram groenten en help daarmee je bloeddruk te verlagen.
  2. Eet voldoende vezels; naast dat vezels in groente en fruit zitten, zitten die ook in noten, peulvruchten en volkorenproducten. 
  3. Eet geen drop; in drop zit namelijk het stofje glycyrrhizinezuur en deze stof verhoogt de bloeddruk.
  4. Vermijd producten met zoethout; in zoethout producten zoals zoethoutthee bijvoorbeeld zit hetzelfde stofje als in drop. 
  5. Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten; maaltijden met teveel suiker zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt en hierdoor worden de bloedvaten minder soepel.
  6. Vermijd producten met kunstmatige zoetstoffen; kunstmatige zoetstoffen verhogen namelijk ook de bloeddruk. Tevens is uit onderzoek gebleken dat de kans op diabetes meer stijgt met bijvoorbeeld light frisdranken dan de normale suiker variant. 

Bloeddruk verlagen? Raadpleeg je huisarts

Het kan natuurlijk geen kwaad om langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan je precies vertellen wat je moet doen om je bloeddruk te verlagen. De huisarts gaat namelijk jouw waarden meten en als je bovendruk 180 mmHg of hoger is, krijg je vrijwel altijd medicijnen. Als deze waarde tussen de 140 en 180 mmHg is, hoef je niet perse medicijnen te krijgen om de bloeddruk te verlagen, omdat de huisarts dan eerst zal willen weten wat jouw risico op hart- en vaatziekten is. 

Written by