wakker blijven tips

Hoe kun je wakker blijven?

Hoe blijf je wakker is een vraag die ik mezelf vaak stel. Wakker blijven kan soms zo lastig zijn. Stel dat je binnenkort weer een aantal nachtdiensten achter elkaar hebt en je de hele nacht moet wakker blijven. Of misschien heb je een feestje gehad en val je bijna in slaap op je werk. Ik heb me daarom verdiept in wakker blijven tips en geef je daarom in dit blog een aantal handige tips om wakker te blijven. 

Tip 1: Blijf voldoende bewegen

Heb je een kantoorbaan? Dan zit je waarschijnlijk hele dagen achter je bureau. Naast dat het slecht is voor je gezondheid om de hele dag te zitten, kun je er ook steeds duffer door worden. Regelmatig een kleine wandeling om bijvoorbeeld water te gaan halen kan je helpen wakker blijven. 

Tip 2: Geef je ogen voldoende rust om wakker te blijven

Naast af en toe een kleine wandeling naar de keuken om wat water te pakken, is het verstandig dat je om de 20 minuten even wegkijkt van je beeldscherm. De hele dag naar een beeldscherm turen is ontzettend zwaar voor je ogen. Door af en toe even weg te kijken kunnen je ogen ontspannen waardoor je wakker kunt blijven. 

Tip 3: Blijf wakker door afwisselend werk te doen

Probeer gedurende de werkdag een aantal afwisselende taken te doen. Als je de hele dag hetzelfde werk blijft doen kan dit versuffend werken. Je kunt daarom de saaie taken even laten liggen voor wanneer je je weer wat fitter voelt.

Tip 4: Een bril met gele glazen

Misschien heb je ze wel eens gezien, een bril met gele glazen. Deze zijn ideaal wanneer je de hele dag achter een beeldscherm zit. De gele glazen in zo’n bril blokkeren het blauwe licht dat uit je beeldscherm komt. En doordat het blauwe licht geblokkeerd wordt, zul je merken dat je beter kunt wakker blijven. Blauw licht blokkeert namelijk de natuurlijke aanmaak van melatonine, een stof dat ervoor zorgt dat het menselijke lichaam ontspant waardoor we uiteindelijk in slaap kunnen komen. Zo’n bril zorgt er dus voor dat je ogen kunnen ontspannen, waardoor je ogen voldoende rust krijgen om wakker te blijven (en dat stimuleert dus weer tip 2!). 

Tip 5: Eet af en toe een tussendoortje om wakker te blijven

Oké, je moet hier natuurlijk niet in doorslaan, want voor je het weet vliegen de kilo’s eraan, maar door je bloedsuikerspiegel op peil te houden kun je wakker blijven. Vaak zie ik dat mensen lang wachten met eten, waardoor ze ineens heel veel gaan eten om het te compenseren. En tada, daar is de after lunch dip. Probeer dan nog maar eens wakker te blijven. Sla dus nooit je ontbijt over, want dit is de belangrijkste voeding op een dag! Eet daarna voldoende kleine, voedzame porties met veel ijzer en goede vetten. Tussendoortjes met veel suiker geeft dan wel snelle energie, maar de dip die daarna komt is dan juist een killer! Wat kun je dan wel eten? Bijvoorbeeld een avocado, een handje nootjes of wat humus.

Wakker blijven met bovenstaande tips

Ik hoop dat bovenstaande wakker blijvens tips jou kunnen helpen zodat je wakker blijft. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het me weten in de reacties hieronder. Wil je meer van dit soort blogs lezen? Ik heb onlangs een leuke blog geschreven over hoe kun je het beste sparen.    

Written by