Hoe kun je je gehoor verbeteren?

Het is een van de meest gestelde gezondheidsvragen op het internet. Hoe kun je je gehoor verbeteren? Voornamelijk voor mensen op leeftijd is dit een vraag waarbij het belang uiteraard steeds groter wordt, maar ook jongere generaties houden zich bezig met dit soort vraagstukken nu de opkomst van festivals steeds groter wordt.

Hoorapparaat bij verslechtering

Op een latere leeftijd zul je snel merken dat je gehoor achteruit kan gaan. Geluiden kunnen anders ervaren worden en ook het vervormen van geluid komt regelmatig voor. Om de schade in de communicatie naar de mensen om je heen te beperken kan het aanschaffen van een hoorapparaat met de juiste hoorbatterijen van pas komen. Het aantal decibel dat je gehoor achteruit is gegaan, kan met een hoorapparaat enigszins worden gecompenseerd zodat je weer op een gewenst volume kunt communiceren. Hoorbatterijen zijn er in verschillende kleuren. Een batterij type 10 bijvoorbeeld, wordt gekenmerkt doordat deze hoorbatterij een gele kleur heeft.

Voorkomen in plaats van genezen

Helaas zijn de oren een ontzettend kwetsbaar orgaan en zal de schade die je door de jaren heen oploopt vrijwel niet te genezen zijn. Het is daarom erg belangrijk om tijdens feesten, concerten of festivals goed voorbereid te zijn op de harde decibels en daarom jezelf te voorzien van een goede set gehoorbescherming of oordoppen. Dan kun je tijdens het feesten genieten zonder jezelf druk te maken over de consequenties op je gehoor.

Gezondheid voor je gehoor

Mocht je last hebben van een gevoelig gehoor of een lichte piep in je oren, dan kan het lonen om extra op je gezondheid te letten. Zo kan stress zorgen voor een verhoogde gevoeligheid. Als je last hebt van tinnitus dan is het helemaal belangrijk om te stoppen met zout en cafeïne. Deze twee stoffen zijn slecht voor je oren en doen meer schade dan dat ze bevorderlijk zijn voor je concentratie en opgewekt gevoel. Op drukke dagen op werk en stressvolle situaties kan de verleiding groot worden om toch toe te geven aan cafeïne, maar het is echt belangrijk om dit zoveel mogelijk te minimaliseren.  

Stoppen met roken

Als je een goede reden zoekt om te stoppen met roken, dan is dit waarschijnlijk het moment. Roken zorgt namelijk voor een vermindering aan Vitamine B3 en deze vitamine is erg belangrijk voor het goed functioneren van je slakkenhuis. Na het dagelijks roken van sigaretten voor meerdere jaren op rij, kan je gehoor wel verslechterd zijn met tien tot vijftien decibel. Dat zou betekenen dat je iemand die naast je zou staan en zou fluisteren, niet zou kunnen horen. 

Written by