hoe kun je je huis slim maken

Hoe kun je je huis slim maken?

De laatste jaren gaat het steeds meer over smart producten. Van lampen tot geluidsets en van stofzuigers tot een thermostaat. Toch is het niet voor iedereen even toegankelijk. Hoe kun je je huis slim maken is dan ook een vraag die wij vaak krijgen, vandaar deze blog. Hopelijk weet jij met minder technische kennis dan ook waar je moet beginnen.

1. Smart systeem

Allereerst moet je een keuze maken uit het systeem dat je wilt gebruiken. Momenteel heb je in Nederland de keuze uit Google Home en Amazon Alexa. De early adopters hebben waarschijnlijk een Amazon Alexa in huis staan, omdat deze eerder uit was in Nederland. het nadeel is echter wel dat de besturing hiervan alleen in het Engels kan. Ben jij op zoek naar een slimme assistent die Nederlands spreekt en verstaat? Dan is Google Home de beste optie. Wat betreft de compatibiliteit met apparaten hoef je je geen zorgen te maken, want de meeste smart producten zijn geoptimaliseerd voor Alexa én Google Home.

2. Slimme apparaten

Als jij de keuze voor het besturingssysteem hebt gemaakt kun je de apparaten gaan aanschaffen en koppelen. Dit kan van alles zijn. Van slimme verlichting tot een TV en van gordijnen tot de koelkast. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De meeste mensen beginnen met het koppelen van verlichting, waardoor je met een spraakcommando de verlichting kunt besturen. Als dit goed bevalt kun je ook de thermostaat slim maken, waardoor je, ook als je niet thuis bent, de temperatuur in huis kunt instellen. Zo kom je voortaan altijd thuis in een lekker warm huis. 

3. Automatismen instellen

Wil jij jouw smart apparaten tot the next level brengen? Dan kun je er voor kiezen om automatismen in te stellen. Koppel jouw smart systeem met een app zoals IFTTT. Hiermee kun je bepaalde routines instellen, waardoor je apparaten aangaan zonder een commando. Denk hierbij aan 10 minuten voordat je wekker gaat alvast het huis op te warmen, maar ook de gordijnen dicht doen op het moment dat de zon op de ramen schijnt. Nog niet smart genoeg? Er zijn zelfs koelkasten die automatisch eten bestellen als ze zien dat jouw koelkast leeg is. Kortom, jouw smart systeem kan (bijna) al jouw huishoudelijke taken overnemen. 

Wat denk jij?

Wij zijn benieuwd. Wat vind jij van al die smart producten. Leuke gadgets en de toekomst? Of vind je het onzin? Wij vinden het vooral leuk om thuis een beetje mee aan te klooien, maar echt nodig is het natuurlijk niet. 

Written by