Hoe kun je je privacy waarborgen?

Privacy is een term dat steeds belangrijker wordt. We hechten namelijk steeds meer waarde aan onze privacy omdat we weten dat onze persoonlijke gegevens worden verzameld en verwerkt. Daarnaast zijn we ook op de hoogte van het feit dat onze privacy steeds minder vanzelfsprekend is door alle technologische ontwikkelingen. Deze hebben natuurlijk een aantal voordelen, maar ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de locatievoorzieningen op je smartphone. Staat deze aan? Dan wordt je voortdurend gevolgd, vaak voor eigen veiligheid en gemak, maar daar wordt ook wel eens misbruik van gemaakt. Privacy is dus ontzettend belangrijk en in deze blog nemen we jou mee in de ontwikkelingen rondom privacy.

Veilig communiceren 

Bedrijven gebruiken steeds meer data en hanteren zelfs strategieën om persoonsgegevens te verzamelen. Niet alleen individuen moeten de privacy zien te waarborgen, maar juist bedrijven en organisaties moeten er alles aan doen om de privacy van klanten te waarborgen. Als deze informatie in de verkeerde handen valt, heeft dit grote gevolgen voor organisaties. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om hun berichtenverkeer door middel van het edifact standaard te gebruiken. Deze heeft als doel om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren door middel van één uniforme taal, zodat ze elkaar begrijpen. Op deze manier wisselen de systemen namelijk foutloos, efficiënt en veilig data met elkaar uit. 

Doe regelmatig updates

Zorg dat je altijd de laatste versie van bijvoorbeeld je laptop of smartphone installeert, mits deze officieel uit is. Door regelmatig je systemen te updaten, blijven privacygevoelige gegevens ook echt prive. Op deze manier krijgen cybercriminelen het in ieder geval een stuk lastiger om in te breken in jouw gegevens. Daarnaast moet je ook alle applicaties en de browser up-to-date houden. 

Wis je browsegeschiedenis & cookies 

Je internetbrowser houdt precies bij welke sites je hebt bekeken. Dit kan natuurlijk soms handig zijn, omdat je gegevens automatisch ingevuld worden, maar het is ook privacygevoelig. Alle door jou ingevoerde gegevens staan namelijk opgeslagen, zoals bijvoorbeeld je adres en woonplaats. 

Kijk uit met openbare wifi 

De standaard beveiliging van veel computers, smartphones en tablets zijn niet toereikend voor openbare wifi punten. Daarom bieden veel internetaanbieders nu ook de mogelijkheid om de beveiliging van je systemen te verbeteren. Dit zijn complete beveiligingspakketten met automatische updates. 

Phishing

Helaas komt het nog steeds vaak voor. Ondanks alle maatregelen die worden genomen blijven er nog steeds honderden mensen in trappen. Houd daarom altijd rekening met het feit dat je nooit zomaar moet klikken op een mail, sms of ander bericht. Controleer altijd eerst het adres of telefoonnummer van de afzender. Staan er rare letters tussen of is het een telefoonnummer wat helemaal niet bekend is? Open deze dan absoluut niet!

Written by