Zo bescherm jij je kind tegen de zon

Hoe kun je kinderen beschermen tegen de zon

Heerlijk, het is mooi weer. De zon schijnt en je wilt lekker er op uit met je kind of kinderen. Je hebt het weerbericht gezien dat de zon een hoge UV waarde heeft waardoor je snel kunt verbranden. Het is dus belangrijk om jezelf goed beschermen en natuurlijk je kinderen. Maar hoe bescherm je nou kinderen goed tegen de zon. Hieronder lees jij een paar praktische tips.

Goed insmeren

Smeer je kind goed in voordat hij/zij de zon in gaat. Doe dit minstens een half uur van te voren zodat het lekker kan intrekken. Om je kind goed te beschermen tegen de zon gebruik je minimaal factor 30. Ook wanneer je kind een lekker kleurtje heeft is het van belang dat jij ze goed insmeert. Dat ze een kleurtje hebben betekent nog niet dat ze niet meer kunnen verbranden. Elke keer dat een kind verbrand vergroot dit de kans op huidkanker en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wees niet te zuinig met de zonnebrand, smeer de kinderen lekker dik in voor optimale bescherming tegen de zon. Herhaal het insmeren om de 2 uur of eerder wanneer zij het water in en uit gaan. Het water zorgt er namelijk voor dat de bescherming afneemt.

Kleding

De juiste kleding werkt beschermend tegen de zon. Geef kinderen lange kleding om hun benen en armen te beschermen. Gebruik een uv-werende zonnebril voor hun ogen en zet een petje op om hun hoofd te beschermen. Ben je van plan om naar het strand te gaan, geef dan kinderen uv-werende zwemkleding. In combinatie met goed insmeren werkt dit het beste om je kind te beschermen tegen de zon.

Zoek de schaduw op

De zon is op zijn krachtigst van 12.00 tot 15.00. Dit is de tijd dat het wijs is om de schaduw op te zoeken, voor kinderen en jezelf. Zoek op het heetste punt van de dag een lekker schaduwrijk plekje op of creëer er zelf één door middel van een parasol of zet een tentje op.

Tip: Ga lekker vroeg naar buiten, op dat punt is de zon nog niet op zijn krachtigst en kunnen jullie lekker buiten genieten van het weer. Of zoek de zon op na 16.00 dan neemt de kracht juist af. Maar let op: goed insmeren blijft belangrijk.

Let op met baby’s

De huid van baby’s kunnen nog niet goed tegen zon. Vermijd daarom de zon met kinderen die jonger zijn dan 1 jaar. Zorg ervoor dat zij altijd een schaduwrijk plekje hebben of blijf binnen. Zo bescherm je hun goed tegen de zon.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Dus wanneer jij je goed insmeert en goed duidelijk maakt waarom dit zo belangrijk is. Dan volgen je kinderen vanzelf met insmeren.

Written by