op jezelf wonen met weinig geld

Hoe kun je op jezelf wonen met weinig geld?

Ga je binnenkort op jezelf wonen, maar heb je weinig geld? Dan kan het elke maand weer een uitdaging zijn om rond te komen. Maar ook als je al op jezelf woont en je hebt niet veel geld kan het lastig zijn om het einde van de maand te halen. En dit is een vrij natuurlijke situatie, want je bent niet de enige die alle touwtjes aan elkaar vast moet knopen om de maand te halen. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden waardoor je toch op jezelf kunt wonen met weinig geld. Wil je weten hoe? In dit artikel leggen we je het uit. 

Zorg voor een extra inkomstenbron om toch op jezelf te kunnen wonen

Thuis zitten brengt natuurlijk geen geld in het laatje, dus als je eventjes zonder werk komt te zitten is dat niet meteen een ramp, maar je kunt dit niet te lang doen. Kun je vanwege lichamelijke klachten niet werken? Dan kun je in aanmerking komen voor een Wajong of WAO-uitkering. Deze moet je wel zelf aanvragen. Je kunt jezelf ook omscholen om uiteindelijk een mooie baan te kunnen scoren. Er zijn dan ook mogelijkheden dat je kunt doorleren ondanks dat je op jezelf woont. Je kunt dan namelijk een studiefinanciering voor uitwonenden aanvragen. Het is geen inkomen waar je rijk van wordt, maar je moet het eigenlijk zien als een investering in jezelf. Je gaat studeren om een diploma te halen, zodat je na je diploma een goed betaalde baan kunt krijgen. 

In wat voor een huis wil je op jezelf wonen met weinig geld?

Het is algemeen bekend dat de huidige huizenmarkt een drama is. Vooral jongeren kunnen heel moeilijk aan een huis komen en als je een huis wilt huren via een woningbouwvereniging dan heb je een wachtlijst van minimaal 5 jaar. Dan heb je nog de mogelijkheid om particulier te huren, echter betaal je dan een hoop geld aan huur. Meer dan dat je via een sociale huurvereniging zou moeten betalen voor een woning. Bovendien is de kans klein dat je toegelaten wordt om een particuliere huurwoning te huren, omdat je inkomensgrens te laag is. Maar wat blijft er dan eigenlijk nog over? Bijvoorbeeld een studio. Wanneer je een studio gaat huren, heb je over het algemeen een gezamenlijke keuken en badkamer en is de kamer die je huurt zowel je woonkamer, slaapkamer als eetkamer. Erg klein dus, maar wel betaalbaar. Je zou eventueel ook nog kunnen kijken voor een antikraak woning, echter moet je hier wel een netwerk voor hebben, anders kom je hier niet zo makkelijk mee in aanmerking. Antikraak wonen heeft als voordeel dat je er niet veel voor hoef te betalen, maar het nadeel is dat je niet weet wanneer je er weer uit moet omdat het uiteindelijk gesloopt wordt. 

Probeer te besparen op vaste lasten wanneer je op jezelf gaat wonen met weinig geld

Je hebt een hoop te betalen wanneer je op jezelf gaat wonen. Te beginnen met de huur en eventuele servicekosten, gas-water-licht, verzekeringen, televisie en internet, gemeentelijke belastingen, boodschappen en ga zo maar door. Je kunt kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dat krijg je wanneer de huur in verhouding tot je inkomen te hoog is. Verder is het altijd verstandig om te kijken waar je met onder andere de kosten voor gas-water-licht, verzekeringen, televisie en internet het goedkoopst uit bent. Er zijn een aantal vergelijkingssites waar je de kosten kunt berekenen.   

Written by