optimaal thuiswerken

Hoe kun je optimaal thuiswerken?

Sommige mensen werken het liefst altijd op kantoor. Vanwege de aardige collega´s of omdat ze thuis geen ruimte hebben. Anderen werken juist heel graag thuis. Vanwege de rust die ze in de kantoortuin niet krijgen of omdat ze als enige introvert in een extravert team zitten. Maar verreweg het meeste kantoorpersoneel wil graag een tussenoplossing: soms thuis, soms op kantoor werken. Die groep mensen vraagt ons steeds vaker: Hoe kun je optimaal thuiswerken?

Kies de juiste bureaustoel

Een goede bureaustoel is helemaal afgestemd op jouw lichaam. Dat klinkt duur, maar hoeft niet duur te zijn. Er zijn namelijk ook heel veel tweedehands stoelen die je als bureaustoel kunt gebruiken. Zulke tweedehands stoelen hebben vaak geen armleuning, maar die gebruik je op kantoor waarschijnlijk ook niet altijd. Je mist dus weinig, maar bespaart wel een hoop geld.

Waar moet een goede tweedehands stoel of bureaustoel aan voldoen?

  • De juiste hoogte
  • De juiste hoek tussen rugleuning en zitvlak
  • Aangenaam zitvlak

Iemand met lange benen heeft een andere stoelhoogte nodig dan iemand met korte benen. Let dus goed op of de bureaustoel wel de voor jou juiste hoogte heeft. Is het een verstelbare stoel? Kijk dan naar het bereik, dus de laagste en de hoogste stand. 

Iets dat vaak wordt vergeten: de juiste hoek tussen rugleuning en zitvlak. Zit jij graag kaarsrecht overeind, hang je half in je stoel of heb je een houding iets daar tussenin? Kies een stoel die in jouw houding aangenaam zit. Dus geen kaarsrechte stoel als je vaak onderuitgezakt zit. Of een stoel met hele lage rug als je juist vaak tegen de rugleuning aan zit.

Tot slot is een aangenaam zitvlak heel belangrijk. Dit kun je natuurlijk zelf aanpassen door een kussen op de bureaustoel te leggen. Maar het liefst wil je dat soort trucjes niet gebruiken. Kijk daarom van welk materiaal de stoel gemaakt is. En hoe dik het zitvlak is – bestaat dat uit een dun laagje stof of zit er een aangenaam kussen onder?

Mooie omgeving

Optimaal thuiswerken doe je in een rustige maar mooie omgeving. Geen witte kamer met een spierwit bureau dus, dat associëren veel mensen toch met een ziekenhuis. Maar wel een lichtblauwe muur of een witte muur met een zwart bureau. Rustige kleuren die niet afleiden, maar waar je je wel prettig bij voelt.

Wat ook enorm helpt is een bos droogbloemen. Die heeft geen water nodig, maar geeft je wel het fleurige gevoel van bloemen in huis. Bovendien blijven droogbloemen minstens een half jaar goed. Veel langer dan een vers boeket! Je hebt dus weinig werk van zulke mooie bloemen.

Vermijd afleiding

We stipten het bij ons tweede antwoord al even aan: rustige kleuren die niet afleiden. Afleiding moet je sowieso vermijden, niet alleen wat betreft de kleuren. En dat is moeilijk. Want er liggen altijd wel huishoudelijke klusjes op je te wachten. Even snel de vaatwasser uitruimen, de was ophangen of juist opvouwen. Het kost weinig tijd, maar haalt jou wel uit je concentratie. Het kost daardoor lang om weer geconcentreerd te werken.

Vermijd daarom zulke afleiding. Dan werk je beter door en heb je dus je werk eerder klaar. Wat je natuurlijk wel kunt doen: in de lunchpauze even de brievenbus leeghalen. Dan kun je een klein stukje lopen en haal je even een frisse neus, zonder dat dit te veel tijd kost. Maar pas wel op dat je de post niet gaat zitten lezen!

Written by