foto maken

Hoe kun je zien wanneer een foto is gemaakt?

Je hebt het vast weleens gehad: je bent oude foto’s aan het bekijken op je computer of je telefoon en je stuit op een reeks foto’s. Je weet niet meer precies wanneer de foto’s zijn genomen, maar dat is natuurlijk wel heel leuk om te weten! Wij leggen je uit hoe je daar achter komt. 

Check de bestandsnaam om de datum te vinden

Check eerst eens de standaard bestandsnaam van je foto. Op de meeste telefoons bevat de bestandsnaam namelijk al de datum en de tijd. Dat is wel zo makkelijk! Vaak begint de code met het jaar, dan de maand en dan de datum. Het is daarbij wel belangrijk dat de datum op je telefoon goed staat gesynchroniseerd op het moment dat je de foto maakt, anders wordt de foto natuurlijk ook met de verkeerde datumcode opgeslagen. 

Datum van foto’s vinden op Windows

Soms wil je misschien de exacte tijd weten waarop de foto is gemaakt, of overkomt het je dat je telefoon de datumcode niet opslaat in de bestandsnaam. Wanneer je een foto maakt, worden er gelukkig bepaalde gegevens opgeslagen die verbonden zijn aan je foto, genaamd Exif data. Deze gegevens bevatten onder andere de datum en de tijd waarop de foto is genomen, maar bijvoorbeeld ook verschillende camera-instellingen waar de foto mee is gemaakt. Hoe kun je deze gegevens inzien? Op Windows druk je, als je het fotobestand voor je hebt, op de rechtermuisknop en kies je in het menu voor de optie ‘eigenschappen’. Klik daarna op ‘details’. Hier is het mogelijk om de datum en de tijd in te zien.

Datum van foto’s achterhalen op Android

Op je Android telefoon open je de Galerij app. Druk op de foto waar je de datum van wilt weten. Druk vervolgens op het icoontje met de drie verticale puntjes en druk daarna op ‘details’. Hier kun je veel gegevens inzien die te maken hebben met je foto, waaronder de datum en tijd.

Datum van foto’s op MacBook of iPhone

Je kunt de Exif data op je iPhone of iPad bekijken als je iOS15 of hoger hebt, anders zul je het toch even op een computer moeten proberen. Als je iOS15 of hoger hebt, kun je de foto openen in de foto’s app. Druk vervolgens op het ronde ‘i’-icoontje rechtsonder op je scherm. Hier vind je veel gegevens over de foto, waaronder de datum en de tijd waarop de foto is gemaakt.

Op een Mac werkt het bijna hetzelfde als op een Windows PC: je opent de foto, drukt met de rechtermuisknop op de foto en kiest daarna voor ‘toon info’ in het menu. 

Written by