Hoe kun je water besparen?

Nederland lijkt steeds droger te worden. We staan er niet altijd bij stil dat het water dat er bij ons uit de kraan komt niet altijd zo zelfsprekend is geweest, maar met de huidige droogte in Nederland is het misschien toch goed om water te besparen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Water besparen kan iedereen, maar waar begin je? Wij geven je enkele tips!

Bespaar water door korter douchen 

Een relatief makkelijke manier om veel water te besparen is door korter te douchen. Je gebruikt zo’n 6 liter water per minuut als je doucht. Zelfs als je maar 2 minuten korter doucht dan normaal, bespaar je dus al 12 liter per douchebeurt! Het aantal liter water dat je verbruikt hangt daarnaast ook af van het type douchekop dat je hebt. Zo kan een regendouche wel 15 liter per minuut gebruiken. Als je water wilt besparen, is het dus niet alleen van belang dat je korter doucht, maar ook dat je een zuinige douchekop gebruikt. Er bestaan zelfs speciale spaardouchekoppen, die speciaal ontwikkeld zijn om minder water te verbruiken.

Water besparen door lekken te stoppen

Als je water wilt besparen, is het belangrijk om er snel bij te zijn wanneer er een lek is in je huis. Het lijkt misschien alsof je met een kleine lek niet zoveel water zou verliezen, maar een druppelende kraan verliest zomaar 100 liter per dag! Juist daarom is het zo belangrijk om lekken zo snel mogelijk op te lossen.

Als je wilt checken of je mogelijk last hebt van een lekkende pijp ergens in huis, doe dan een waterstandcheck doen. Noteer eerst de waterstand. Sluit daarna het water af in je hele huis. Wacht vervolgens eventjes, waarna je het water weer aansluit. Nu noteer je de nieuwe waterstand noteren en vergelijken met de waterstand van voordat je het water afsloot. Als de waterstand in de periode dat het water was afgesloten is toegenomen, heb je waarschijnlijk een lek. 

Energielabel A bespaart water

Heb je een oude vaatwasser of wasmachine die aan vervanging toe is? Koop dan een nieuwe, zuinigere met energielabel A. Vanaf maart 2021 zijn producenten verplicht om hun elektronische apparaten te voorzien van een energielabel. Deze labels lopen van A tot en met G, waarbij A het zuinigst is. Je betaalt meer voor een zuinige vaatwasser of wasmachine, maar ze verbruiken wel minder water, dus je zit uiteindelijk met minder kosten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de wasmachine en vaatwasmachine alleen aan te zetten als het apparaat echt vol zit. Dit scheelt ook veel water: één wasbeurt verbruikt zo’n 60 liter water.

Met de hand afwassen is overigens niet perse zuiniger als je kijkt naar waterverbruik. Een vaatwasser verbruikt 1 tot 1,5 liter water minder dan je doet wanneer je met de hand afwast. Wel is met de hand afwassen meestal beter voor het milieu. 

Hoe bespaar je water door handige trucjes? 

Kleine gedragsveranderingen maken ook uit. Laat jij bijvoorbeeld regelmatig de kraan lopen wanneer dit niet nodig is? Probeer hier dan bewust mee om te gaan en het te stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld de kraan pas laten lopen nadat je je handen al hebt ingezeept, de douche uitzetten terwijl je je haar in zeept en de kraan dichtdraaien terwijl je je tanden poetst. Daarbovenop is het slim om er een gewoonte van te maken dat je servies door de dag heen blijft gebruiken en niet de hele dag schone kopjes of glazen gebruikt als dit niet nodig is. Dit scheelt vaat en daardoor ook water.  

Bespaar water met een regenton 

Een gemakkelijke manier om water te sparen, is door een regenton aan te schaffen. Dit water kun je gebruiken om bijvoorbeeld de auto mee te wassen, maar bijvoorbeeld ook om de tuin mee te sproeien. Geef de planten vervolgens wel ‘s avonds water, want overdag loop je het risico dat een deel van het water verdampt. Daarbovenop kunnen natte planten verbranden wanneer de zon schijnt, omdat waterdruppels kunnen functioneren als een soort kleine vergrootglazen. 

Zelfs als je een regenton hebt, kun je je auto echter beter door de wasstraat halen dan zelf schoonmaken als je goed wilt zijn voor het milieu. Wasstraten hebben systemen om water te hergebruiken en hebben manieren om de schadelijke stoffen die van je auto af wassen op te vangen zodat ze niet in de natuur terecht komen.

Written by