oudere vrouw

‘Yes, ik word oud!’ – De voordelen van ouder worden 

Ouder worden: je bent misschien niet meer zo fit als vroeger, je bent in alle opzichten wat minder flexibel en je wordt grijs (als je nog haar hebt!). Veel mensen vinden ouder worden frustrerend en denken er liever niet over na. En dat is hartstikke jammer, want er zitten veel voordelen aan wat ouder zijn! 

Mensen respecteren je meer

Als ouder persoon respecteren mensen je sneller omdat je simpelweg meer levenservaring hebt en meer hebt meegemaakt. In onze maatschappij worden jongeren niet altijd gerespecteerd en soms zelfs niet serieus genomen. Gelukkig val jij niet meer onder die groep, want mensen zullen eerder naar jouw mening luisteren en jou als autoriteit zien. Ten minste, meer dan wanneer je jong bent! 

Ouder worden betekent zelfverzekerder zijn

Natuurlijk verandert je uiterlijk naarmate je ouder wordt. Maar ook daar zitten voordelen aan! Je voelt je op je oude dag zelfverzekerder in je eigen lichaam en je hebt alle tijd om je lichaam goed te verzorgen. Want je bent natuurlijk nooit te oud om jezelf te verwennen! Ga eens naar een spa of sauna, doe je nagels, gebruik eens een gezichtsmaskertje. Zo blijf je er jeugdig uitzien en krijgt je lichaam eindelijk de aandacht die het verdient. Er is natuurlijk niets mis met rimpels, maar als je een jeugdige, soepele huid wilt behouden kun je altijd je rimpels verminderen

Omarm je mooie grijze haren! Grijs is chique, met van alles te combineren en het geeft je een wijze uitstraling. Toch liever wat kleur behouden? Dan zijn er gelukkig zat manieren om je haar te verven. Eerst even een nieuw kleurtje uitproberen? Lees dan even onze blog over semi-permanente haarkleuring gebruiken. De haarkleuring geeft geen volledige grijsdekking, maar geeft je wel de optie om even helemaal wat anders te proberen. Toch liever gelijk iets permanents? Ga dan voor permanente haarverf.

Hoewel je natuurlijk zat kunt doen om er jeugdiger uit te zien, is dat helemaal niet nodig als je dat niet wilt. Je hebt misschien wat rimpels en grijze haren, maar bekijk het zo: dat betekent alleen maar dat je hebt geleefd. Je hoeft je dan ook helemaal niet te schamen om je leeftijd. Wees er juist trots op!

Je hebt meer tijd voor jezelf: hallo pensioenjaren!

Relax, want je hebt nu alle tijd! Dus schenk maar een wijntje in, ga lekker comfortabel in de zon zitten en geniet van je vrije tijd. Waar je vroeger misschien de drang voelde om zoveel mogelijk te doen en te werken, hoef je nu helemaal niets meer. Jarenlang heb je andere mensen op de eerste plaats moeten zetten, maar nu is het jouw beurt. Deze jaren staan in het teken van jou: wat wil jij doen? Waar word jij gelukkig van? Wat het ook is, tijdens je welverdiende pensioenjaren heb jij er alle tijd voor. 

Ouder worden levert zelfkennis op

Met wie heb je de meeste tijd doorgebracht in je leven? Met jezelf natuurlijk! Je hebt vast moeilijke momenten gehad en veel verandering doorgemaakt als persoon. Maar juist daarom ken je jezelf nu zoveel beter. En hoe mooi is dat? Je bent er nu waarschijnlijk achter wat je wel en niet leuk vindt en waar je wel of niet gelukkig van wordt. Je richt je daarom nu op de dingen die je gelukkig maken en vermijdt waar je je slechter door voelt. Je weet wat je aan jezelf hebt, wat je misschien als jong persoon nog moest ontdekken. 

Je wordt grijzer, maar ook wijzer

Met al die jaren komt natuurlijk wijsheid. Je hebt veel gezien in je leven, geleerd van je eigen ervaringen en van de ervaringen van anderen. Je hebt een leven lang gewerkt en hier veel van geleerd. Ook leerde je jezelf écht kennen en weet wat je hebt aan de mensen om je heen. Misschien heb je kinderen en zelfs kleinkinderen, die je succesvol hebt grootgebracht en van wie je veel hebt geleerd. Allemaal mooie en soms moeilijke momenten die jou hebben gemaakt tot wie je bent. Dat zorgt voor wijsheid en op die wijsheid mag je trots zijn!

Misschien maak je je ook weleens zorgen dat je juist die mooie wijsheid kwijt zal raken door dementie. Dementie voorkomen is niet altijd mogelijk, maar er zijn gelukkig enkele stappen die je kunt zetten om de kans op dementie wel te verlagen. Leef daarom gezond, blijf actief en blijf sociaal. 

Genieten van de mensen om je heen

Een van de beste dingen aan ouder worden is dat al je relaties dieper worden. Je kent je partner en vrienden al langer en je hebt samen al veel meegemaakt. Dit betekent dat je echt op ze kunt vertrouwen en ze alles kunt toevertrouwen. Je weet wat je aan ze hebt en ze zijn als familie voor je geworden. 

Ook heb je als je ouder wordt alle tijd om van je familie te genieten. Je wordt zelf ouder, maar je kinderen en kleinkinderen ook. Het is geweldig om ze te zien opgroeien en veranderen voor je ogen. Je ziet hoe ze hun eigen leven opbouwen en hun dromen bereiken. En natuurlijk mag je ze verwennen! 

Niet iedereen heeft het geluk om oud te worden

Je lichaam wordt ouder en je kan niet meer alles doen wat je vroeger leuk vond. Misschien heb je wat gezondheidsproblemen waardoor je kwaliteit van leven achteruit gaat. Ouder zijn lijkt dan soms geen pretje. Maar zelfs dan is het goed om erbij stil te staan dat je ook ontzettend veel geluk hebt: zoveel mensen sterven al op jonge leeftijd! Jij hebt zoveel geweldige dingen mee mogen maken en hebt hopelijk nog vele jaren voor je. Hoe mooi is dat?

Written by