Hoe kun je zelfredzaam zijn?

‘Nee bedankt, dat kan ik zelf wel’. Een zin die we allemaal al wel eens uitspraken. De wil om zelfstandig door het leven te gaan is immers eigen aan de mens.

Soms gebeuren er echter dingen in het leven die deze zelfstandigheid compleet ondermijnen. Zo kunnen bijvoorbeeld ziekte, een fysieke beperking of een ongeluk ervoor zorgen dat het uitvoeren van dagdagelijkse taken erg moeilijk wordt.
En dat is waar de ergotherapeut in beeld komt.De ergotherapeut helpt je dus bij het (terug-) vinden van je onafhankelijkheid. Hij of zij ontwikkelt, in samenspraak met jou en je naaste omgeving, manieren om die schijnbaar vanzelfsprekende activiteiten terug mogelijk te maken.

Ieder zijn actieplan

De discipline volgt één belangrijk credo: elke patiënt is anders.
Zo wordt er telkens gekeken naar jouw specifieke noden en wensen, en zal van daaruit een plan op maat worden uitgewerkt. Door Parkinson lukt je eigen boterham smeren niet meer? Dan leer je een aangepast mes op de juiste manier gebruiken. Omwille van een fysieke beperking geraak je ’s morgens niet zelf uit bed? Dan installeren we misschien wel een soort automatisch handvat dat je hierbij helpt. Na een ongeluk geraak je in een emotioneel negatieve spiraal? Wel, dan word je geholpen bij de aanvaarding van je situatie.

Tip: zoek een ergotherapeut bij jou in de regio. Woon je bijvoorbeeld in Amersfoort, kies dan voor een ergotherapeut Amersfoort. Woonachtig in Helmond en op zoek naar fysio? Kies dan een fysiotherapeut Helmond. Sommige fysiotherapie praktijken hebben zelfs kosteloze transport service indien je in de regio woont.

Doorbreek de cirkel

En dat laatste voorbeeld is voor veel mensen misschien nog het verrassendst. Een ergotherapeut beperkt zich, in tegenstelling tot de fysiotherapeut (die de nadruk echt op lichamelijke vooruitgang legt), niet tot het fysieke. Erg belangrijk bij ergotherapie is immers het mentale aspect.

Neem volgende situatie:
– Iemand kan bepaalde taken plots niet meer uitvoeren en raakt daardoor gefrustreerd.
– De omgeving wil helpen, dus neemt bepaalde van die taken over.
– Daardoor wordt de eigenwaarde van de patiënt nog verder aangetast.
– Toch beseft de patiënt dat hij eigenlijk dankbaar zou moeten zijn, dus komt er ook schuldgevoel bij.
– Deze emotioneel negatieve spiraal heeft dan weer impact op de fysieke toestand. Waardoor de frustratie nog groter wordt.
– Enzovoort…

Vooruit met een positieve kijk

Dit voorbeeld geeft duidelijk aan hoe essentieel het is welk verhaal de patiënt zichzelf vertelt. Een neerwaartse spiraal loert immers steeds om de hoek, en die zorgt vaak voor een grotere afname in levenskwaliteit dan de eigenlijke klacht. De ergotherapeut helpt deze spiraal te doorbreken, en reikt tools (door patiënten dikwijls ‘trucjes’ genoemd) aan om stap voor stap vooruitgang te boeken. Zodat jij, en de mensen rondom jou, op een positieve manier leren omgaan met je beperking.

Written by