wanneer en hoe moet je rozen snoeien

Hoe kun je zien wanneer je rozen moet snoeien

Rozen zijn prachtige bloemen voor in de tuin. Als je een rozen hebt in de tuin is het van belang dat ze goed gesnoeid worden. Op deze manier groeien rozen goed, komen er veel bloemen en gaan ze lang mee doordat ze gezond en jong blijven. Maar wanneer is de beste tijd om rozen te snoeien en hoe doe je dat nou precies. Je leest het hieronder

Wanneer rozen snoeien

Het snoeien van rozen kun je het beste in de maand maart doen. Je kan er voor kiezen om dit later te doen, houdt er dan rekening mee dat ze later in het seizoen bloeien. Het is af te raden om het snoeien eerder dan maart te doen. In de koude wintermaanden zijn rozen extra kwetsbaar voor de kou en ziektes. Verder kunnen de jonge uitlopers kapotvriezen bij nachtvorst. Dus bescherm je rozen en snoei pas vanaf het moment dat het overdag niet meer vriest.

Hoe rozen snoeien

Het is belangrijk dat wanneer je rozen gaat snoeien je de juiste voorbereidingen treft. Het is niet aan te raden om rozen te gaan snoeien in korte broek en t-shirt. Draag beschermende kleding om je te beschermen tegen de scherpe doorns van de roos. Denk hierbij aan kleding waaraan de doornen niet kunnen blijven haken, ook zijn dikke handschoenen belangrijk zodat jij je handen niet onnodig openhaalt. Naast de juiste kleding is het juiste gereedschap ook van belang. Het is belangrijk bij het snoeien van rozen om altijd een scherpe snoeischaar te gebruiken. Daardoor worden de stengels van een roos mooi glad en dit verkleint de kans op ziektes. 

Verschillende soorten rozen

Er bestaan veel soorten rozen die op verschillende manieren groeien en hierdoor op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. In de meeste tuinen vind je meestal struikrozen. Daarom leggen we nu even de focus op hoe je struikrozen moet snoeien. Naast struikrozen zijn er nog wilde rozen, klimrozen, treurrozen, stamrozen en bodembedekkers. 

Struikrozen snoeien

Om een evenwichtige plant te houden. Tel je vanaf de ent het aantal scheuten aan een twijg. Meestal heeft een twijg twee scheuten. De eerste scheut aan een twijg groeit meestal naar binnen toe, de tweede schuit groeit naar buiten. Snoei de twijg net boven de tweede scheut. Op deze manier loopt de bovenste scheut het eerste uit en behoud je een evenwichtige plant. 

Het snoeien mag vaak veel korter dan gedacht. Snoei de takken terug tot ongeveer vijf à tien centimeter. Om een mooie open plek te behouden knip je de takken af die richting het centrum toe groeien. Snoei deze tot een lengte van één centimeter. 

Written by