Hoe voorkom je spierpijn

Hoe voorkom je spierpijn

Na een tijd niet te hebben gesport is het eindelijk weer zo ver. Je gaat richting de sportschool of de vereniging om eens lekker te sporten. Of je nu niet hebt kunnen sporten of nu weer de draad te willen oppakken, moet je oppassen met de eerste dagen. Als je een tijdje niet hebt gesport, kun jij niet hetzelfde van je lichaam verwachten als daarvoor. Met dit blog willen wij jou helpen om ernstige spierpijn te voorkomen. Maar hoe voorkom je spierpijn nou eigenlijk? Je leest het hier.

Warming up om spierpijn te voorkomen

Een goede warming up is altijd een belangrijk onderdeel van het sporten. Je wilt immers geen onnodige blessures oplopen. Een warming up is helemaal belangrijk als jij al een tijdje niet hebt gesport. Om heftige spierpijn te voorkomen is het belangrijk dat de spieren goed opgewarmd zijn voordat ze aan een forse inspanning gaan beginnen.

Voorkom spierpijn met een goed trainingsschema

Met een goed trainingsschema dat gemaakt is aan de hand van jouw gegevens. Is er een kleinere kans op heftige spierpijn. Met een goed trainingsschema bouw je namelijk de intensiteit en gewichten langzaam op. Op deze manier zorg jij voor progressie in je lichaam en spieren. Doordat je het langzaam opbouwt is de kans groot dat je spierpijn aan het voorkomen bent.

Drink voldoende water tegen spierpijn

Tijdens het sporten is het drinken van water belangrijk om uitdroging te voorkomen. Op deze manier blijft je lichaam gehydrateerd. Je verliest namelijk een hoop vocht tijdens het sporten. Maar wist je dat water drinken ook goed helpt om spierpijn te voorkomen? Het drinken van water zorgt ervoor dat de afvalstoffen in jouw lichaam verdunt worden en makkelijker afgevoerd kunnen worden.

Spierpijn voorkomen? Douche warm

Je hebt een heerlijke sportsessie achter de rug en je wilt jouw lichaam lekker laten herstellen. Zoek de warmte op. Neem een lekkere warme douche of ga in een lekker warm zitten. Door de warmte verbetert de bloedsomloop in je lichaam en worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. Naast een warme douche helpt een warm kompres, infraroodlamp of een bezoekje aan de sauna om spierpijn te voorkomen.

Eiwitten om spierpijn te voorkomen

Goed eten is belangrijk voor en na het sporten. Het helpt je lichaam aan de juiste energie en zorgt ervoor dat jij lekker kan sporten. Het juiste eten zorgt ook voor dat je lichaam op de juiste manier herstelt. Om spierpijn te voorkomen eet je na het sporten een eiwitrijke maaltijd. Dat zorgt voor een verhoogd eiwitsynthese en daarmee een beter spier herstellend vermogen. Wat weer mogelijk de ergste spierpijn voorkomt. 

Written by