tips omgaan ziekte van parkinson

Tips voor het omgaan met de ziekte van Parkinson

Wanneer je mensen kent die lijden aan de ziekte van Parkinson, kan het verstandig zijn om je in te lezen op de manier waarop je hen het beste kan benaderen. Parkinson zorgt er onder meer voor dat mensen trager worden in hun handelen en communicatie. Houd hier rekening mee, wanneer je met iemand praat of bijvoorbeeld samen een activiteit onderneemt. Het is voor mensen die lijden aan Parkinson erg vervelend, wanneer je hun zinnen voortdurend afmaakt als ze niet snel genoeg zijn. Vergelijk het met iemand die stottert en lastig uit zijn of haar woorden komt. Maak de zin niet af, maar gun iemand de tijd! 

In dit artikel vind je verschillende andere tips, die van pas komen in de omgang met mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. 

Tip 1: pas iemands omgeving aan

Maak een omgeving zo veilig mogelijk voor mensen met Parkinson. Dit doe je bijvoorbeeld door obstakels weg te halen, door stangen aan de wand aan te brengen, enzovoorts. Zo heeft iemand altijd de mogelijkheid om zich vast te grijpen en is de kans op een valpartij aanzienlijk kleiner. 

Tip 2: maak een schema met activiteiten

Zorg dat iemand met Parkinson het overzicht behoudt. Dit doe je onder meer door een schema op te stellen met de activiteiten die jullie gaan ondernemen. Het kan een schoonmaakklusje zijn, het maken van een puzzel, maar ook een activiteit buiten de deur. Door steeds één ding tegelijk te doen en inzichtelijk te maken wat er nog komt, behoudt iemand met Parkinson het overzicht. 

Tip 3: neem iemand met Parkinson serieus

De meest belangrijke en wellicht logische tip voor mensen die omgaan met personen die aan de ziekte van Parkinson lijden, is dat je ze serieus moet nemen. Probeer een persoon met Parkinson net zo te behandelen, als dat je dit bij mensen zonder Parkinson zou doen. Het maakt dat mensen die lijden aan deze ziekte zich gewaardeerd voelen en voorkomt dat hun ziekte onbewust benadrukt wordt. 

Bron: VerderMetParkinson.nl

Written by