van jezelf leren houden

Hoe kun je van jezelf houden?

Het is niet eenvoudig om uit te leggen dat het heel belangrijk is om van jezelf te houden. Het is namelijk de basis van een gelukkig en positief leven en het helpt je het leven een stuk makkelijker te maken. Je hoort regelmatig verhalen dat mensen zich een totaal ander persoon voelen wanneer zij van zichzelf zijn leren houden. Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips om te leren hoe je van jezelf kunt houden.

Van jezelf houden maakt het leven een stuk mooier

Het kan lastig zijn om van jezelf te houden, maar het maakt het leven zoveel mooier. Is jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen niet heel hoog? Dan wil dat nog niet zeggen dat het niet de moeite waard is om het te proberen. Een beetje zelfliefde maakt het leven een stuk leuker. Wanneer je van jezelf houdt brengt het je zoveel mooie dingen. Op den duur wordt je succesvoller in je werk, je relatie wordt een stuk leuker en je maakt een persoonlijke ontwikkeling door. Je fietst met de wind mee in plaats van dat je wind tegen hebt. Ken je dat gevoel? Lees daarom onderstaande tips om op een handige (en vrij simpele) manier weer van jezelf te houden

Kijk op een positieve manier naar jezelf

Mensen die niet van zichzelf houden praten vaak ook negatief over zichzelf. Probeer eens een keer lieve dingen tegen jezelf te zeggen. Ga voor de spiegel staan en zeg: “Wat zie je er goed uit vandaag!”, of “Je mag er wezen”. Het klinkt misschien heel afgezaagd, maar het werkt echt. 

Maak een lijstje met positieve eigenschappen over jezelf

Je kunt bijvoorbeeld ook een lijstje maken met jouw positieve eigenschappen. Wat vind je leuk aan jezelf? Heb je bijvoorbeeld boodschappen voor jouw oude buurvrouw gehaald? Dan ben je zorgzaam, een zeer positieve eigenschap van jezelf. Alles wat je onlangs hebt gedaan dat aardig was of een mooi gebaar was kun je op een lijstje schrijven. Dit mogen natuurlijk ook eigenschappen over jezelf zijn. Vind je dat je romantisch bent? Schrijf het op. Wanneer je dan een dag niet zo lekker in je vel zit kun je het lijstje erbij pakken. 

Vraag ook anderen wat ze leuk vinden aan jou

Je kunt ook je naasten vragen wat zij zo leuk vinden aan jou. Bel je moeder, zus of beste vriendin op en vraag hen wat in hun ogen jouw beste eigenschappen zijn. Waarschijnlijk krijg je dingen te horen waar jezelf nog nooit bij stilgestaan hebt. Persoonlijk vind ik dit echt een hele goede oefening, omdat mensen van buitenaf vaak heel anders naar jou kijken dan dat jij zelf doet.    

Sta niet stil bij dingen waar je niet goed in bent

Heb je een probleem? Groot of klein.. Blijf er dan niet te lang in hangen. Als je hier namelijk te lang over na blijft denken maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Vaak denk je na een tijdje waarschijnlijk: “Nou ja, ik weet het ook niet meer.. Het zal dan wel zo zijn..”. Het gevolg? Je blijft in een negatieve sfeer hangen en dit brengt je natuurlijk geen stap verder. Het zal je niet helpen van jezelf leren houden. Focus je daarom op de dingen die je wel kunt doen. Weet je echt niet wat je eraan kunt doen? Vraag dan eens aan anderen om te zien of zij hetzelfde probleem hebben of hebben gehad. Je kunt diegene dan vragen hoe hij/zij ervoor gezorgd heeft het probleem op te lossen.

LEER VAN JEZELF HOUDEN

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan de tips in mijn blog en dat je hiermee een stapje vooruit kan om weer van jezelf te leren houden. Heb jij nog tips die ik niet benoemd heb, maar die jou erg geholpen hebben weer te houden van jezelf? Deel ze dan in de reacties hieronder. Hou van jezelf!   

Written by