Zwemmen koud water

Hoe lang kun je in koud water zwemmen?

Wil jij zwemmen in koud water en ben jij benieuwd hoelang je in koud water kunt zwemmen. In dit blog kun jij lezen hoe lang je kunt zwemmen in koud water. Dat is handig want stel je krijgt een ongeluk en belandt in koud water, dan weet je hoelang je minstens erin kunt zwemmen. Gemiddeld kan een persoon 1 uur zwemmen in koud water en 3 uur overleven in koud water. Belangrijk is wel dat de persoon goed gekleed is. Goed om te weten is dat zwemmen in koud water trainbaar is en dat kou bij de meeste gevallen tussen oren zit.

Wennen aan koud water

Als jouw lichaam niet gewend is aan koude temperaturen dan is het koude water moeilijker te verdragen. Gelukkig kan jij jouw lichaam laten wennen aan het koude water en kan jij steeds langer zwemmen in koud water. Dit kan je doen door in de zomer wanneer het water op zijn warmst is, beginnen met zwemmen in het open water. Blijf dit elke week doen en laat je lichaam wennen aan het koude water. Langzaam aan begint je lichaam te wennen aan het water en in de loop van tijd wordt het water steeds kouder en kouder.

Blijf het trainen in het koude open water volhouden, sla je een paar keer over is de kloof van de temperatuur te groot geworden en voelt het alsof je opnieuw begint. Door veel trainingsuren in het open water te maken laat jij je lichaam wennen aan de koude omstandigheden. Een tip probeer rustig het koude water in te gaan en stabiele ademhaling aan te houden, zo kan het lichaam optimaal wennen aan het koude water. 

Voorkom onderkoeling

Hoe lang je kunt zwemmen in het koude water ligt aan hoe lang je wordt blootgesteld aan de kou. Onderkoeling kan je voorkomen door je goed te kleden. Dit doe je door een wetsuit te dragen. Hierdoor blijft het aangenaam warm in het koude water en kun je langer blijven door zwemmen.

Tip: Ga nooit alleen zwemmen in het koude water

Mocht je kramp krijgen in het koude water, dan is het lastig om er zelf uit te komen. Ga daarom altijd met meerdere mensen zwemmen. Veiligheid voor alles!

Voordelen van zwemmen in koud water

Zwemmen in koud water kent enkele voordelen:

 • Het koude water verbetert de bloedcirculatie, dat goed is voor het hart, bloedvaten en de hersenen;
 • Het stimuleert alertheid;
 • Het werkt opwekkend;
 • Het kan een depressie verzachten;
 • Zwemmen in koud water is goed voor je huid en haar: het maakt strakker;
 • Zwemmen in koud water verbetert je lichamelijke prestaties
 • Het geeft je meer mentale kracht, je haalt het uiterste uit je lichaam en geest.

Het zwemmen in de koude zee kent ook enkele voordelen:

 • De minerale uit de zee zijn goed voor de huid
 • Zwemmen in zee is zwaarder en daardoor een uitdaging.

Nadelen van zwemmen in koud water

Helaas kleven er ook nadelen aan het zwemmen in koud water:

 • Het kan gevaarlijk zijn;
 • Je kan niet alleen zwemmen in het open koude water;
 • Het is een kwestie van veel trainen en doorzettingsvermogen.

Advies voor zwemmen in koud water

Bereid je goed voor op het zwemmen in koud water, dit doe je door de juiste wetsuit aan te trekken. Train regelmatig in koud water en laat je lichaam eraan wennen. Hierdoor kan jij straks langer zwemmen in koud water. Misschien wel het belangrijkste advies, ga nooit alleen het koude water in, dit is gevaarlijk dus zorg dat je altijd met meerdere personen zwemt. 

Written by

3 thoughts on “Hoe lang kun je in koud water zwemmen?

 1. Kan iemand me zeggen of het veilig is om (met een gezond lichaam) de hele winter door dagelijks 1 minuut te “zwemmen“ in een zwemvijver zonder zich daarvoor speciaal op te warmen of te kleden ? Ik ben dit nu al een tijdje zo gewoon maar wil mezelf niet in gevaar brengen … Benieuwd naar jullie feedback ! (Ik wil dus niet opwarmen vooraf en enkel gewone zwemkledij dragen)

 2. Ik heb juist dezelfde vraag en ben op zoek naar een antwoord
  Al twee maanden bezig in open zwembad zonder verwarming en enkel zwembroek
  Gemiddeld 2,5 a 4 min
  Hoelang jij nu ?

 3. Dat blijft altijd persoonlijk natuurlijk, maar ik denk van wel. Zelf ga ik nagenoeg het hele jaar door bijna dagelijks in zee. Vandaag bijv ca 15 min in de zee bij Texel. 12-13c, zonder wetsuit. Rond Jan, februari als de zee op z’n koudst is, hoU ik t maar ca 2-3 min vol. En niet echt zwemmen, gewoon badderen, wel vaak ook koppie onder. Maar ik ben dus wel getraind: ik doe t al jaren zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *