zonder eten

Hoe lang kun je zonder eten?

Heb je het wel eens afgevraagd: hoe lang kan een mens zonder eten? In dit blog schrijf ik hoe lang een mens het volhoud zonder eten. Dat een mens veel langer zonder eten kan dan zonder drinken is algemeen bekend. Maar hoe lang kan je normaal functioneren zonder eten en wat doet het met je lichaam, lees het hieronder. 

Vetreserve

Hoe lang je kunt zonder eten hangt af van je fysieke gesteldheid, je gewicht en je vetreserve. Met een hoog vetreserve kan een mens een hele lang tijd teren voor het lichaam zichzelf begint af te breken. Het afbreken begint wanneer het lichaam op zoek gaat naar eiwitten. Het ligt er ook nog eens aan waar je je bevindt, extreem koude of warme temperaturen verkorten de tijd dat je zonder eten kunt.

De gevolgen na een paar dagen zonder eten

Na enkele dagen zonder eten voel je je prikkelbaar, verward en zwak. Het begint met spierafbraak, dit neemt langzaam af. De vetvoorraden raken op en de energie neemt af. Je gaat je suf voelen en je wordt inactief. Het ligt er ook aan hoe actief je bezig blijft, doe je lang niks dan houdt het lichaam het vasten langer vol. Gemiddeld kan een gezond volwassen persoon veertig dagen zonder voedsel. In deze periode is het lichamelijke vet op en stopt het hart met pompen.

Gebrek aan water

Dat mensen lang kunnen zonder eten dat staat vast, maar hoe zit het met overleven zonder water. Een gebrek aan water is veel sneller dodelijk. Op een gemiddelde plek zonder extreme hitte of kou, houdt een gezonde volwassen persoon het 3 tot 6 dagen uit zonder drinken. Het lichaam droogt uit en raakt in shock.

Vitamines en mineralen

Dat meer lichaamsvet belangrijk is om het langer te kunnen overleven zonder eten is nu bekend. Maar het lichaam heeft ook vitamines en mineralen nodig, vooral degene die niet in je lichaam zijn opgeslagen. Vooral een tekort aan zout wordt een mens snel fataal. Dit is ook terug te zien bij hongerstakers, deze personen namen wel met enige regelmaat een beetje zout tot zich, zo houden zij de staking langer vol. 

Bizar feitje

De schot Angus Barbiere woog 207 kilo voordat hij begon met zijn hongerstaking. Hij besloot om een jaar lang niks te eten en viel hiermee maar liefst 125 kilo af! Tijdens dit dieet nam hij enkel koffie, thee en water in als drinken. Daarnaast nam hij dan wel voedingssupplementen in en met regelmaat wat zout. Anders had hij het nooit zolang kunnen volhouden.

Written by